Verrekening rente met schenking maakt renteaftrek mogelijk

De afgelopen jaren is gebleken dat ouders steeds vaker financieel bijspringen wanneer hun kinderen een eigen huis gaan kopen. Soms in de vorm van een eigenwoningschenking, maar ook vaak in de vorm van een geldlening. De rente die op de geldlening betaald moet worden, wordt soms weer verrekend met een jaarlijkse schenking van de ouders aan het kind. Houdt in die gevallen de renteaftrek van de inkomstenbelasting nog wel stand?

Deze vraag was actueel in een situatie waarin een kind een lening heeft afgesloten bij zijn ouders en daarover rente betaalt. Nadat hij in financiële problemen komt, wordt de rente niet meer maandelijks betaald maar bijgeboekt op de geldlening. Het kind krijgt vervolgens jaarlijks een schenking van zijn ouders. Vanaf het moment dat het kind de rente niet meer kan opbrengen, wordt de schenking ter betaling van die rente verwerkt in de administratie van de geldlening.

De belastinginspecteur vindt dat het bedrag van de rente niet als eigenwoningrente kan worden afgetrokken voor de inkomstenbelasting. Zijn argument is dat het bedrag van de rente door de ouders is kwijtgescholden. De Rechtbank gaat daarin mee, maar in hoger beroep steekt het Hof daar een stokje voor.
Het Hof gaat uit van een besluit van de staatssecretaris van Financiën waarin wordt bepaald dat renteaftrek bij het kind ook mogelijk is als de renteschuld aan de ouders wordt voldaan uit een schenking van de ouders. Er zou geen sprake kunnen zijn van renteaftrek als de schenking een kwijtschelding inhoudt.
Wilt u meer weten over schenkingen in combinatie met belastingbesparing? Bel ons voor het maken van een afspraak.