De toekomst van het huwelijk staat er goed op. Uit onderzoek blijkt dat er toekomst blijft zitten in het huwelijk, dat 60% van de jongeren wil trouwen. De hoogste percentages zijn te vinden bij vrouwen en hoogopgeleide jongeren. Er zijn niet veel jongeren die niet willen trouwen, 6%. Er is een grote tussengroep, die op dit moment geen keuze kan of wil maken.
Liefde is de grootste drijfveer om in het huwelijksbootje te stappen. Ver daarachter, maar nog steeds substantieel komen argumenten als “kinderen” en “omdat het zo hoort”.
Gemeenschap van goederen raakt steeds minder in zwang. Het merendeel van jongeren wil op huwelijkse voorwaarden trouwen. Dat geldt in grotere mate voor jongeren waarvan de ouders zijn gescheiden. Toch geldt het ook nog in meerderheid voor jongeren waarbij dat niet het geval is. Desondanks toont onderzoek ook aan dat hoe groter de wens om te trouwen is, hoe meer kans er is dat dat in gemeenschap van goederen zal gebeuren. Andersom is het zo dat hoe kleiner die wens is, hoe meer kans er is dat er huwelijkse voorwaarden aan te pas komen.
Verder blijkt dat jongeren ook de maatschappelijke ontwikkelingen volgen. Zij zien na echtscheiding geen plek meer voor partneralimentatie. Elke partner moet daarna voor zichzelf kunnen zorgen. Opvallend is hier de tegenovergestelde lijn als bij trouwen in het algemeen. Deze opvattingen over partneralimentatie spelen vooral bij mannen en laagopgeleiden en ook bij jongeren waarvan de ouders zijn gescheiden. Als er wel partneralimentatie moet worden betaald, willen jongeren de duur daarvan beperken tot zeven jaar. .
Wilt u meer weten over mogelijkheden en mogelijke gevolgen van gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden? Bel ons voor het maken van een afspraak.