Jammer genoeg komt het nog vaak voor dat een echtscheiding tot een fors verschil van mening resulteert over de verdeling van de ontbonden huwelijksgemeenschap. Een van de geschilpunten kan bijvoorbeeld de nalatenschap van een van de ouders zijn,
In een bijzonder geval had de echtgenote de nalatenschap van haar moeder verwordpen ten gunste van haar zus . Haar echtgenoot ging daar in de scheidingsprocedure tegenin. Hij wees op de in de wet geregelde noodzaak dat hij voor een rechtsgeldige verwerping toestemming had moeten verlenen. Om die reden roept hij alsnog de vernietiging van de verwerping in zodat het verworpen erfdeel in de verdeling moet worden betrokken.
Toestemming
Het Hof overweegt in hoger beroep dat voor verwerping van een nalatenschap inderdaad de toestemming van de andere echtgenoot noodzakelijk is. Hij blijkt echter in het geheel niet onderbouwd dat hij niet wist dat zijn echtgenote haar aandeel in de nalatenschap had verworpen ten gunste van haar zus. Volgens het Hof blijkt juist uit de stukken dat hij daar destijds wel van op de hoogte moet zijn geweest. Bovendien bleek binnen het huwelijk gebruikelijk te zijn dat familieleden financieel werden ondersteund. Omdat de echtgenoot ook nog eens niet binnen de daarvoor gestelde termijn van drie jaren na de schenking een beroep deed op het ontbreken van zijn toestemming daarvoor, betekent dat de vordering is verjaard.
Zijn verzoek tot vernietiging van de verwerping afgewezen. Wilt u meer weten over verwerping van een nalatenschap? Bel ons voor het maken van een afspraak.