Wie huwelijkse voorwaarden en/of een testament opmaakt, heeft daar meestal goed over nagedacht en zich door een notaris ook goed laten voorlichten. Wie zich daarvan alles nog herinnert, weet ook dat deze periodiek nog eens moeten worden bekeken. Zijn er ontwikkelingen geweest die aanpassing nodig maken? Dat geldt voor iedereen. Mensen met een eigen bedrijf moeten eigenlijk nog alerter zijn. Verouderde akten kunnen u heel veel last bezorgen. Het kan zelfs de continuïteit van uw bedrijf bedreigen.
Als u geen testament heeft gemaakt, dan geldt het wettelijk erfrecht en zijn uw huwelijkspartner en uw kinderen erfgenaam. Pas als u die niet heeft komen er andere groepen erfgenamen in beeld. Uw echtgenoot of echtgenote erft alle goederen en de kinderen krijgen een geldvordering op de langstlevende. Die is meestal pas opeisbaar als de langstlevende overlijdt.
Heeft u wel een testament dan zal vererving conform uw testamentaire bepalingen plaatsvinden. U kunt in uw testament afwijken van wettelijke bepalingen en uw eigen wensen vastleggen. Daarmee kunt u flink besparen op erfbelasting.
Dat geldt ook als een of meer van uw kinderen uw bedrijf gaat/gaan overnemen. Zij krijgen hun erfdeel dan als ondernemingsvermogen en kunnen gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF). Zij betalen dan – afhankelijk van de waarde van uw onderneming – geen tot vrijwel geen erfbelasting.
Tarieven en vrijstellingen in de erfbelasting – ook die van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit – zijn de laatste jaren fors veranderd. Laat daarom uw testament toetsen op houdbaarheid onder de nieuwe regels en uw eigen veranderde omstandigheden.
Voor uw huwelijkse voorwaarden geldt hetzelfde. Heeft u die niet, dan bent u getrouwd in gemeenschap van goederen. Huwelijkse voorwaarden regelen de vermogensrechtelijke gevolgen van uw huwelijk. Denk aan scheiding van de vermogens van u beiden, aan wat gemeenschappelijk is en wat niet.
Huwelijkse voorwaarden bevatten in veel gevallen verrekenbedingen. Bij een periodiek verrekenbeding wordt het overgespaarde inkomen periodiek – meestal jaarlijks – verdeeld. Laat u dat achterwege, dan kan dat bij het einde van het huwelijk onverwachte en vervelende gevolgen hebben.
Bij een finaal verrekenbeding rekent u aan het einde van het huwelijk – meestal alleen door overlijden – onderling af alsof er gemeenschap van goederen was. In geval van een echtscheiding of faillissement blijven de vermogens dan wel apart. U kunt – als u al huwelijkse voorwaarden heeft – alsnog een finaal verrekenbeding daarin opnemen. Dat is bijvoorbeeld raadzaam als de echtgenoot met het grootste vermogen op korte termijn komt te overlijden. Met het finaal verrekenbeding kunt u dan flink op erfbelasting besparen.
Oude huwelijkse voorwaarden kunnen nog een finaal verrekenbeding bevatten dat niet verplicht en wederkerig is. Dan gaat u geen belastingbesparing realiseren. Laat daarom controleren of uw huwelijkse voorwaarden worden nageleefd, of er sprake is van een finaal verrekenbeding en of dit verplicht en wederkerig is. Zo niet, dan is aanpassen of opheffen van deze huwelijkse voorwaarden aan te raden.
Wilt u meer weten over testament of huwelijkse voorwaarden? Bel ons voor het maken van een afspraak.