Tegenwoordig wordt in een testament vaak een executeur benoemd, iemand die verantwoordelijk wordt voor de afwikkeling van iemands nalatenschap. De executeur start met zijn werkzaamheden zodra het testament door de notaris is geopend en hij zijn benoeming tot executeur heeft aanvaard. In het testament kunnen verschillende ‘spelregels’ ten aanzien van het executeurschap worden opgenomen, waarbij onder andere kan worden bepaald wanneer de taken van een executeur eindigen. In de wet staat ook wanneer de taken van de executeur eindigen. Desondanks levert dat soms toch nog interpretatieverschillen op.
Zo vulde het Hof ‘s-Gravenhage het wetsartikel waarin de beëindigingsgronden voor het executeurschap staan genoemd nog aan met het tot stand komen van een overeenkomst tot beëindiging van de executele. Dat ondanks het feit dat de betrokken executeur het beheer op dat moment nog niet had afgerond. Reden voor de executeur om van die beslissing in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. De executeur vond dat zijn taken pas behoorden te eindigen op het moment dat hij het beheer over de goederen zou overdragen aan de bewindvoerders, die na hem met het beheer waren belast.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van beheer en bewind in een nalatenschap? Bel ons voor het maken van een afspraak.