Het gebeurt vrij regelmatig dat samenwoners een huis kopen, elk voor de helft daarvan eigenaar worden, maar dat de een meer geld inbrengt voor de aankoop dan de ander. Degene die meer geld inbrengt krijgt dan een vordering op zijn of haar partner. Die vordering bedraagt de helft van de meerinbreng. Als zij nu (2018 of later) trouwen zonder huwelijksvoorwaarden te maken, gebeurt dat op basis van de nieuwe regels in het huwelijksvermogensrecht in beperkte gemeenschap van goederen. De vordering blijft buiten de gemeenschap, maar de schuld valt wel in de gemeenschap. Wie dat niet wil, heeft huwelijkse voorwaarden nodig.
Onder de nieuwe wettelijke huwelijksgoederenregels valt de vordering niet in de beperkte gemeenschap van goederen, maar de schuld wel. Dat kunt u voorkomen met huwelijkse voorwaarden en daarin weliswaar de beperkte gemeenschap overeenkomen, maar ook regelen dat de betreffende schuld buiten de gemeenschap valt. Het ministerie van Financiën heeft op dit onderdeel bepaald dat er in dit geval geen sprake is van schenking.
Wilt u meer weten over het (deels) afwijken van de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen? Bel ons voor het maken van een afspraak.