Hoewel het er op lijkt dat de woningmarkt weer een beetje aantrekt staan er nog altijd ontzettend veel woningen te koop. Dit is doorgaans geen probleem als u nog geen nieuwe woning gekocht en afgenomen hebt. Het wordt echter een ander verhaal als u een ander huis gekocht heeft, al verhuisd bent en de oude woning nog altijd niet verkocht is. Tijdelijk verhuren lijkt een goed optie.
Op langdurige dubbele lasten zit niemand te wachten. Vaak kunnen deze domweg ook niet opgebracht worden, zodat een alternatieve oplossing moet worden gezocht. Als uw woning hypotheekvrij is of als er sprake is van een hoge overwaarde dan kunt u overwegen de vraagprijs flink te laten zakken om zo toch een koper over de streep te trekken. De kans is echte groot dat op de oude woning nog een flinke hypotheek rust waardoor zakken met de prijs geen optie is.
Als het huis leeg staat is het een overweging waard dit (tijdelijk) te gaan verhuren. De overheid heeft de regels hiervoor verruimd. U mag verhuren, de hypotheekrenteaftrek stopt dan wel maar komt weer terug als de huur stopt. Dit klinkt prachtig maar let op, u zult de eerste niet zijn die vergeet om voor verhuur toestemming aan de bank te vragen.
In iedere hypotheekakte van iedere bank/geldverstrekker is namelijk een clausule opgenomen dat voor verhuur van het onderpand (de woning), schriftelijke toestemming van de bank moet zijn verkregen. De reden hiervoor is dat als u stopt met betalen van hypotheekrente en de bank haar rechten wil uitoefenen (de woning wil verkopen in een executieveiling) zij ineens te maken heeft met een huurder. Als dan ook nog eens blijkt dat de huur niet marktconform (te laag ) is dan wordt de bank daar niet vrolijk van en zal u aanspreken voor de schade (lage verkoopopbrengst).
Hoofdsom opeisen
Er speelt echter nog een groter probleem, in de hypotheekakte is ook een clausule opgenomen waarin staat dat het verhuren van de woning zonder toestemming van de bank een zogenaamde opeisbaarheidsgrond is. De bank kan dan zomaar de hypotheek opzeggen en de gehele openstaande hoofdsom bij u opeisen. U loopt dan dus een groot risico. Overweegt u verhuur, doe dit dan niet op eigen houtje, neem vooraf contact met ons op. Dan kijken we samen op basis van de inhoud van uw hypotheekakte wat de mogelijkheden zijn. Ook kunnen we u helpen bij het opstellen van een tijdelijke huurovereenkomst met eventueel een recht van koop erin.
Maak gebruik van onze kennis en ervaring op gebied van hypotheekrecht en fiscale regelgeving en voorkom zo problemen en verrassingen achteraf.