Bent u vóór 1 januari 2018 getrouwd zonder het maken van huwelijkse voorwaarden? Dan geldt voor u de toen wettelijke gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn.
Schuldeisers kunnen u aanspreken op betaling van schulden, zij kunnen daarvoor zelfs goederen late verkopen. Wilt u dat allemaal niet, dan zijn huwelijkse voorwaarden een uitkomst. U kunt zowel vóór als tijdens uw huwelijk huwelijkse voorwaarden opstellen. Dat laatste gebeurt nogal eens om te zorgen dat zakelijke schuldeisers van uw ondernemende echtgenoot geen verhaal op uw privévermogen kunnen uitoefenen. Veel ondernemers hebben huwelijkse voorwaarden opgesteld waarin is vastgelegd dat er geen gemeenschap van goederen is.
Naleven
Deze koude uitsluiting wordt nogal eens gematigd met een zogenaamd verrekenbeding. Dat kan een periodiek verrekenbeding zijn, waarbij echtgenoten eens per jaar onderling verrekenen hetgeen van ieders inkomen overblijft. Het kan ook een finaal rekenbeding zijn, waarbij aan het eind van het huwelijk (echtscheiding of overlijden) de waarde van het vermogen geheel of deels wordt verdeeld.
Het komt maar al te vaak voor dat bij een periodiek verrekenbeding partners verzuimen om jaarlijks te verrekenen. Dan missen de huwelijke voorwaarden hun doel en moet de niet-ondernemende echtgenoot maar bewijzen welke goederen privé zijn, zodat deze niet in het faillissement worden betrokken. Dat lukt dan meestal niet met alle gevolgen van dien. Naleving is van groot belang: daadwerkelijk verrekenen en een goede administratie voeren.
Zonder dat moet aan het einde van het huwelijk alsnog worden verrekend. Die verrekening gaat veel verder dan wat hiervoor is geschetst. U kunt dan op een veel hoger nadeel uitkomen omdat het resultaat dat behaald is met het niet verrekende vermogen moet worden verrekend.
Vaststellingsovereenkomst
Wilt u meer weten over huwelijkse voorwaarden in het algemeen en verrekenbedingen in het bijzonder? Bel ons voor het maken van een afspraak..