Vanaf 1 januari 2015 geldt voor eigenaren van huizen en kantoren, verzamelgebouwen en horecapanden een nieuwe aanvraagprocedure voor het verplichte energielabel. Het energielabel wordt dan verplicht voor uw eigen huis. Er is al een voorlopig energielabel voor uw huis vastgesteld. Dat moet bij verhuur of verkoop er van worden veranderd in een definitief energielabel
Voor nieuwbouwhuizen is het energielabel al sinds 2008 verplicht. Nu komt de verplichting ook voor bestaande huizen. Met het label is het voor iedereen duidelijk of er nog veel of weinig energiebesparende maatregelen nodig zijn. Het label gaat maximaal tien jaar mee.
Bij bedrijven die gehuisvest zijn in gebouwen van meer dan 500 m2, moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.
De verplichting gaat vanaf 2015 ook voor huizen gelden. U ontvangt – als u eigenaar van een huis bent – in januari 2015 een brief met het bij uw huis passende voorlopige energielabel. Zodra u daarna uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u hier zelf een definitief energielabel van maken. U kunt die wijzigingen op de website van de rijksoverheid aanbrengen. U kunt daar ook de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen. Denk daarbij aan informatie over de isolatie, glas en verwarmingsketel. Voor sommige gegevens zult u bewijsstukken moeten aanleveren, welke dat zijn wordt op de site aangegeven. Zodra uw gegevens zijn goedgekeurd, ontvangt u het definitieve energielabel.
Op de website van de rijksoverheid is de betreffende applicatie nog in ontwikkeling. Wel kunt u nu al via de Energielabel-checker zien welk label er op uw huis van toepassing is. DatHet voorlopige energielabel is gebaseerd op bouwjaar en type woning.
Wilt u meer weten over de (overige) verplichtingen die u heeft bij verkoop en verhuur van uw huis? Bel ons voor het maken van een afspraak