Schenkingen worden wel eens herroepen. Veel schenkingen bevatten de clausule dat deze kan worden herroepen. Onlangs speelde de vraag wat er gebeurt als een met herroepingsclausule gedane eenmalig verhoogde schenking van honderdduizend euro ten behoeve van de woning van een kind wordt herroepen. Herleeft dan het beroep op de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning?
De vraag is vooral van fiscale aard. Het specialistenteam schenk- en erfbelasting van de Belastingdienst Eindhoven heeft zich hierover gebogen. De fiscus vergelijkt het belastingbedrag van de schenking – er is immers de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling genoten – met de te betalen belasting als dat was berekend over het voordeel dat tijdens de bezitsperiode is genoten.
Een herroepen schenking betekent juridisch dat er geen schenking is geweest en ook geen vrijstelling is genoten. Dat betekent dat na herroeping de eenmalig verhoogde vrijstelling nog steeds kan worden gebruikt. De Belastingdienst eist wel een echte herroeping om constructies te voorkomen met als doel heffing van schenkbelasting te ontlopen of zo toch te profiteren van een (verhoogde) vrijstelling. Als sprake is van dat laatste, is dat een schijnhandeling.
Wilt u meer weten over herroeping van schenkingen in relatie tot de genoten vrijstelling? Bel ons voor het maken van een afspraak.