Er zijn in Nederland nog tal van inactieve bankrekeningen, waarvan de erfgenamen nog gevonden moeten worden. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft nu het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) ingeschakeld, die op zoek moet gaan naar erfgenamen van deze slapende tegoeden. Het RVB heeft de taak om erfgenamen van onbeheerde nalatenschappen (erfenissen waar niemand zich om bekommert) te zoeken.
Vaak lukt het om die erfgenamen op te sporen. Als er niemand kan worden gevonden, vervalt de erfenis aan de staat. Wordt er dan binnen twintig jaar toch nog een erfgenaam gevonden, dan krijgt deze alsnog de opbrengst met aftrek van de gemaakte kosten. Het RVB gaat nu zoeken naar erfgenamen van rekeninghouders die minder dan twintig jaar geleden zijn overleden en naar erfgenamen van rekeninghouders die vermoedelijk overleden zijn omdat de geboortedatum 115 jaar geleden is.
Er wordt alleen gezocht naar erfgenamen van slapende tegoeden van meer dan € 8.000. Daarmee kan het RBV kostendekkend werken. Inschakeling van het RVB heeft als voordeel dat ook wordt gekeken naar rekeningen bij andere banken, niet uitgekeerde polissen en of er nog onroerend goed is.
Het RVB gaat ook zoeken op basis van slapende tegoeden van rekeninghouders die 115 jaar of ouder zouden zijn, maar waarvan de rekeninghouder al meer dan twintig jaar geleden is overleden.
Als er geen erfgenamen gevonden worden, wordt de rechtbank gevraagd een vereffenaar te benoemen. Die treedt dan in plaats van alle erfgenamen en wikkelt de nalatenschap af. Het geld uit die nalatenschappen blijven ook 20 jaar in de consignatiekas beschikbaar voor eventuele erfgenamen.