Coöperaties zijn booming. De aantrekkelijkheid daarvan blijkt uit de toename van het aantal opgerichte coöperaties in het afgelopen jaar. Daarmee wordt de coöperatie ook van belang als het gaat om veranderingen in wetten en regels voor ondernemingen. Recent bleek dat weer na de aangekondigde wetswijziging over de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) voor belangen kleiner dan vijf procent. Dat remt de investeringen van ondernemers in coöperaties.
Uit de wetswijziging volgt dat investeringen van ondernemers in bedrijven, waarbij hun belang minder is dan vijf procent, niet meer in aanmerking komen voor de fiscaal aantrekkelijke bedrijfsopvolgingsregeling. Dat heeft tot gevolg dat ondernemers die samen met andere ondernemers een deel van hun bedrijfsproces via een coöperatie laten lopen, voor dat deel niet meer in aanmerking komen voor deze regeling. De belastingheffing over dat deel loopt dan bij schenking of vererving op van 3,4 procent tot 40 procent.
Om dat te voorkomen kun u er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw belang in de coöperatie, gerekend vanuit u als privépersoon (indirect), ten minste vijf procent is. Meestal is dat echter niet mogelijk. Een andere mogelijkheid is dat u de activiteiten weer zelf of met een kleinere groep ondernemers gaat uitvoeren. Zorg er dan wel voor dat uw belang als privépersoon in de coöperatie dan (indirect) ten minste vijf procent bedraagt.
De meeste coöperaties komen voor in de financiële dienstverlening, de agrarische sector en de inkoopsector. Veel er van zijn consumentencoöperaties (bijvoorbeeld zorgverzekeraars), maar er zijn ook veel coöperaties waarin ondernemers samen werken, zoals in de agrarische en foodsector met de verwerking van melk, fruit, bloemen en dergelijke. Inkoopcoöperaties zijn er vooral de detailhandel.
Wilt u meer weten over belangen in coöperaties in relatie tot de fiscaal gunstige bedrijfsopvolgingsregeling? Bel ons voor het maken van een afspraak.